header3.jpg

Szeptembertől újra gazdálkodási napló beadási kötelezettség az akg-programban

PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Tar Ferenc   
2011. augusztus 19. péntek, 13:56



Már második alkalommal válik esedékessé az elektronikus úton történő adatszolgáltatás az agrár-környezetgazdálkodási (akg) programban résztvevőknek, a Gazdálkodási Napló egyes adataira vonatkozóan – figyelmeztet közleményében a Magyar Agrárkamara. Web-Gazdálkodási Naplót (Web-GN) kell szeptember 1. és november 30. között kell benyújtaniuk a programban résztvevő gazdálkodóknak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH).


Aki nem teljesíti az adatszolgáltatást, vagy hiányosan közli az adatait, az szankciókra számíthat – olvasható a közleményben. A Gazdálkodási Napló és az előző gazdálkodási év Tápanyag-gazdálkodási tervének egyes adatait kell elektronikus formában az MgSzH-nak eljuttatni. A „web-GN” adattartalmában lényegi változás – egyes ügyféladatok területi adatok, vis maior események rögzítése mellett – hogy a GN-10 jelű „permetezési napló” egyes adatait is rögzíteni kell.


A web-GN benyújtása minden akg-támogatásra jogosult számára kötelező, valamint ugyanezen web-GN-ben kell rögzítenie a szántó és ültetvény célprogram-csoportokban résztvevőknek a tápanyag-gazdálkodási terv egyes adatait is. Az adatrögzítést mind a GN, mind a tápanyag-gazdálkodási terv vonatkozásában a gazdálkodási év lezárultával a fenti időpontig kell teljesíteni. A kitöltésben természetesen továbbra is segítséget nyújtanak az agrárkamarai tanácsadók és falugazdászok is.


Emellett figyelni kell arra, hogy azon gazdálkodók, akik a 2011/2012 gazdálkodási év vonatkozásában az akg-támogatásba bevitt földterületüket át kívánják adni más gazdálkodónak, úgy azt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztlsi Hivatal (MVH) elektronikus ügyintézésre nyitva álló felületén kell megtenniük augusztus 31-éig. A vis maior (pl.: haláleset, jogutódlás) esetekben azonban a kötelezettségátadások folyamatosan benyújthatók, az adott gazdálkodási évre vonatkozóan. Ezzel párhuzamosan természetesen a földhasználatokat is rendezni szükséges annak érdekében, hogy szeptember 1-jétől már az átvevő földhasználata rögzítésre kerülhessen. Ezzel párhuzamosan javasolt továbbá a Hasznosító személyében bekövetkezett változást is beküldeni az egységes kérelemre vonatkozóan (K0115 formanyomtatvány).


Fontos, hogy adott terület az akg-támogatás során csak egyszer cserélhet gazdát kötelezettség-átvállalással, valamint a kötelezettséget átvevő kellőképpen tájékozódjon, hogy minden dokumentumot rendelkezésére bocsátott-e az átadó. (pl. gazdálkodási napló, web-GN igazolás, tápanyag-gazdálkodási tervek, talajvizsgálat/levélanalízis, mérési jegyzőkönyvek stb. )
Az átvállalással a kötelezettségek is az átvevőre szállnak, nemcsak a jogosultságok. Fontos tehát, hogy a kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet és a jogutódlás bejelentését a kötelezettség átvevőjének elektronikus úton kell benyújtani az MVH-hoz. A Kérelem egy kinyomtatott példányát – a támogatott ügyfél elhalálozása esete kivételével - a kötelezettség átadójának és a kötelezettséget átvállalni kívánó együttes aláírásával ellátva kell benyújtani az átvevő ügyfél lakhelye vagy székhelye szerinti illetékes MVH kirendeltségre.


Az őszi időszakban további határidőket is figyelemmel kell kísérni. Ilyen többek között a Földhasználati terv illetve a tápanyag-gazdálkodási terv, amelyek szeptember 30-ig készítendők el a 3. gazdálkodási évre (2011/2012). Amennyiben az utolsó betakarítás ideje ennél későbbi időpontra esik, akkor a betakarítást követően haladéktalanul össze kell állítani a szántó- és ültetvény célprogramokban résztevő gazdálkodóknak a tápanyag-gazdálkodási tervet, illetve a szántó célprogramokban résztevő gazdálkodóknak a Földhasználati tervet – áll a kamara közleményében.

Írta: Agromonitor.hu

2011. augusztus 18. csütörtök, 15:00

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 19. péntek, 14:01