header4.jpg

Aktuális e-AKG tájékoztató (2011/17.)

PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Tar Ferenc   
2011. október 12. szerda, 13:03

Tisztelt e-AKG Ügyfelek!


Aktuális információkról szeretném Önöket tájékoztatni a szoftverhasználatot illetve általános AKG témákat érintve.

1.  megjelent a múlt heti 114. számú Magyar Közlönyben az AKG rendelet legutolsó módosítása - 92/2011. VM rendelet - melyet jelen emailhez csatoltan megküldök szíves hasznosításra

2. mivel továbbra is email eljuttatási problémák állnak fenn egyes magyar levelezőrendszerek esetén (citromail, freemail) ezért egy áthidaló megoldásként a szoftverfelületen alakítunk ki egy "üzenőfelületet" amely a bejelentkezés után nyílik meg ha van olvasatlan rendszerüzenet (kb 1 héten belül) itt fognak megjelenni az ehhez a mailhez hasonló üzenetek..(is)

3. felhívom a figyelmet, hogy a GN02-05 összesítő lapok esetén (ahol nem évenként hanem folyamatosan kell megjeleníteni a KET táblákhoz tartozó főbb adatokat) csak akkor jelenik meg minden azonos KEThez tartozó gazdálkodási év sor, ha a KETnek minden évben azonos az azonosítója, azaz ha eltér (pl. 2009/10ben 1, 2, 3, stb volt a sorszámozás, a további években pedig a 8 számjegyű poligonazonosítóra váltottak, akkor a 2009-es év külön jelenik meg...) nem egy lapon fognak látszani az összetartozó sorok!!!

4. beállítottunk a GN műveleti lapok (GN07-12...) megjelenítésekor a pdf-en egy egységes sorrendezési módot, azaz az elsődleges sorrendezés ( a kereshetőség miatt) a táblasorszám lett, utána pedig a dátum..

5. ismételten szeretném felhívni a figyelmet az új gazdálkodási évre áthúzódó, őszi betakarítású növények betakarításának helyes rögzítési módjára! tehát pl. kukorica, napraforgó, stb esetén ami még az előző év főnövénye de már az új gazdálkodási évben kerül betakarításra, a műveletet az új gazdálkodási évben kell rögzíteni, DE ÚGY, hogy a növényfajnál az ELŐVETEMÉNYT kell beállítani, különben helytelen adat rögzül a GN02lapra, ill. az előző évben (jelen esetben a 2010/11-esnél) ahol főnövény a betakarított termény a táblaadatlapon a terméshozam TÉNY rovatba kell beírni a betakarított (összesített! pl. lucerna ) terméshozamot


6. a TGT készítésekor ismételten javasoljuk a GN16 lapra előzetesen felvitt talajvizsgálati eredmények használatát, a "Talajvizsgálati eredmények kiválasztása" opció használatával!


7. felhívom a figyelmet a Táblaváltozás - korábbiakban már többször ismeretett - rögzítésének pontos alkalmazására! ill. arra h ültetvényeknél és nem AKG területeknél NEM kell táblaváltozást rögzíteni!

8. fontos információ szintén, hogy a GN12 - tápanyag kijuttatásnál figyeljenek arra h a TGT max értékek figyelembe vétele nem növényre vetített hanem a gazdálkodási évre (ez kiemelten érvényes a nitrát érz. területek 170 kg/ha N szervestrágya korlátjára! azaz: pl. őszi búza után még aug-ban elvetett repce alá/elé kijuttatott trágya még az aug-al lezáruló évhez számítódik, nem pedig a következő évhez ahol a repce a főnövény!

nagyon oda kell figyelni, mert a TGT NPK max értékek túllépését az MVH szigorúan bünteti!


9. felhívom a figyelmet egy naprakész és konszolidált jogszabályszöveget tartalmazó jogszabálykeresőre mely az alábbi helyen érhető el (csak az eredeti rendelet paramétereit kell beírni - pl. 61. sz, 2009 évi, FVM (AKG) rendelet):

https://kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso


10. sokak esetén lejár(t) az ügyfélkapus jelszavak érvényessége!  

részletek:  http://www.konyvelozona.hu/2011/09/2011-oktober-1-rengeteg-ugyfelkap/


11. Amint azt a szoftver használata közben Önök is észlelhették, a feltöltendő webGN adatfájl elkészítéséhez szükséges szoftvermodul egyelőre még inaktív.

Ennek oka, hogy a webGN részeként feltöltendő növényvédőszer használat lekódolásához az MGSZH által közzétett lista hiányos, nem teszi lehetővé minden engedélyezett szer használatának lejelentését. A vonatkozó lista frissítése/kiegészítése folyamatban van, az MGSZH illetékesének tájékoztatása alapján várhatóan október 20.-a környékén kerül közzétételre, ezután végezzük el a szükséges kiegészítéseket mi is és aktiváljuk a webGN adatfájl készítést lehetővé tevő modult.

 

12. a korábbiakban leírtaknak megfelelően ez a hírlevél is kikerül az AKG-Infó Portál Hírek rovatába (akg-info.hu)



üdvözlettel,

Dr. Tar Ferenc